Hanna och Björn Gadd med barn i famnen

I början av sommaren inledde jag jakten på den ultimata vegoburgaren, ett första steg var ordentlig research genom intervjuer med personer som kan ”det där med vegoburgare. Först ut är Hanna och Björn Gadd som driver matbloggen Vegankrubb.

Vad har ni för inställning till hamburgare?

Väldigt positiv. Gillar att det är en rätt som går att lägga ner mycket tid på – och göra festlig. Men även att den kan vara en quickfix på en vardag då man kanske väljer lite enklare tillagningssätt.

Hur ofta äter ni vegoburgare?

3-4 gånger i månaden.

Hur ser den ultimata vegoburgaren ut?

Den ska vara lite knaprig på ytan och saftig inuti. Får inte falla isär när man tar ett bett. Omsorgsfullt men enkelt kryddad.

Kan uppskatta en ordentligt köttig seitan- eller sojaburgare som man grillar eller steker så den får fin yta. Men en burgare på bönor och linser kan kännas mer spännande i sin textur. Måste jag välja så väljer jag en köttimitationsburgare före en bönburgare.

Vad är era bästa tips om man ska göra egen vegoburgare?

Mitt bästa tips är att tillsätta 1-2 msk nötsmör (jordnöts, tahini eller liknande) i smeten samt att låta smeten vila och sätta sig i kylskåp i minst 30 minuter innan man formar biffar. Nötsmöret ger fett som saknas i många vegetabiliska proteinkällor.

Det är inte heller helt dumt att köra hälften sojafärs och hälften bönor eller linser, det ger bra konsistens och hållbarhet.

Vilka tillbehör brukar ni ha när ni äter vegoburgare?

Hanna: Jag gillar att ha ett hembakt bröd och hemgjorda pommes. Dressing, ketchup och senap. Tomat, gurka, sallad, rödlök, inlagd gurka.

Björn: Stekt gul lök och färsk röd lök, jalapenos, dressing med hackad gurka & chilisås. Färsk tomat vid säsong. Gillar hembakade bröd eller mellan stekta surdegsbrödsskivor.
Har vi mer tid så gillar jag vitlöksstekta champinjoner och picklad fänkål på burgaren.

Varför ska köttätare äta vegoburgare?

Ett snabbt och enkelt svar skulle kunna vara för att minska köttkonsumtionen. För en person som är skeptisk mot vegetariska alternativ är kanske burgare en bra rätt att börja byta ut eftersom den med klassiska tillbehör är väldigt lik köttvarianten i smak.

Var äter man den bästa vegoburgaren?

Hemma. Vet inga ställen där de gör egna veganska burgare från scratch OCH har vegansk dressing (vet inget ställe som uppfyller någon av de kraven när jag tänker efter). Båda de kriterierna måste uppfyllas för att jag ska köpa en burgare på lokal.

Fler intervjuer om den ultimata vegoburgaren

Hanna och Björn Gadd, Vegankrubb
Metin Kocman, Hilarius Larsson Delikatess-manufaktur
Helen Alfvegren, allmän vegetarisk mat-expert
Mattias Kristiansson, Vegoriket
Gabriella Terneborg, Djurens Rätt
Mikael Hall, allmän vegetarisk mat-expert
Jon Widegren, Flippin’ Burgers

Jag länkar upp allt eftersom att intervjuerna publiceras.

4 svar på ”Vegoburgareintervju med Hanna och Björn Gadd”

  1. Det hade varit fint om det kunde publiceras recept till varje intervju också… Kanske kommer. Tack för en bra blogg!

    1. Bra feedback Chris! Kommer recept som jag testat fram lite längre fram, men ska försöka länka upp recept i varje intervju också.

  2. Veganbloggare som inte har koll på var det görs veganburgare och vegandressing från scratch.

    1. Konstigt kanske, men samtidigt så fanns det knappt ens några bra köttburgare i Sverige bara för några år sedan. Har du några tips förresten?

Kommentarer inaktiverade.