Så bra är blendern Vitamix TNC 5200

Mixer från Vitamix

Som jag tidigare berättat har jag testat Vitamix TNC 5200 (skrev lite om det i inlägget Test av proffsmixer för hemmabruk), företaget riktar sig främst mot proffs, och detta är deras första modell för konsumentmarknaden. Det som skiljer sig mest mot proffsmodellerna är priset, runt 24 000 kr får man ge för restaurangversionen och här är det bara runt 6 500 kr. Självklart är det lite skillnad i motor och andra delar också, men jag tror det ska mycket till innan någon hemmaanvändare märker det.

Under en veckas tid fick jag testa Vitamix hemma och på den tiden hann jag testa diverse olika maträtter, drycker och lite annat. Ett långtidstest hade varit intressant också för att se hållbarhet, men det faktum att 7 års garanti ingår, gör att jag inte är särskilt orolig över just hållbarheten.

Unboxing av Vitamix

Blendern levererades i en stor kartong som vägde bly (mest innehållet, kartongen är rätt lätt…) och innan jag landade med den hemma hade jag tonat mina späda armar rätt så bra. Det första intrycket berodde också på tyngden, själva delen där motorn och reglage sitter kändes väldigt rejäl, och det var positivt.

Behållaren rymmer två liter och den är gjord av plast. Utöver det låg ett lock och en plaststav med i kartongen. Plaststav? Ja. Den är till för att trycka ner saker i blenderna samtidigt som du har den igång, tydligen är metallskedar och människohänder mindre bra att använda där.

Milkshake med smak av hallon

Testet av blendern

Med kylen fylld av nyinköpta råvaror för att ösa ner i blendern satte jag igång. Innan första testet var jag noggrann och kollade hur de olika reglagen funkar. Ratten längst till vänster ska alltid börja riktad neråt, den aktiverar något slags turboläge (kommer mer till det senare). Den i mitten reglerar hastighet och den längst till höger slår på/av blendern.

Så blev det dags att testa en smoothie (prova gärna mitt recept på hallonsmoothie), och jag tog fram yoghurt, frysta hallon och banan. Ner med allt i blundern och jag drog äntligen på förintelsemaskinen! Motorn körde igång och knivarna började snurra långsamt, men det var inga problem för blendern att köra. Jag drog upp farten för att det skulle hända något mer och efter bara några få sekunder hade jag en väldigt fint mixad smoothie som jag hällde upp i ett glas.

Soppa över hela köket

Andra moment jag testade var att krossa is för en Strawberry Daiquiri, göra milkshake (självklart har jag ett bra recept på hallonmilkshake), mixa torrt bröd till skorpmjöl, mixa kryddor till rub och att göra min frus grymt god morotssoppa.

Jag blev imponerad över hur bra allting mixades och jämfört med de i sammanhanget billiga blenders jag haft tidigare var det som att jämföra en droska med en rymdfärja. Problemet var inte att få mina ingredienser mixade, det kniviga var att få till rätt inställningar och efter några omgångar hade jag fått till det hyfsat.

Den där morotssoppan var intressant förresten. Som vanligt körde jag ner de tillagade grönsakerna i blendern och fyllde på med buljongen innan jag startade blendern. Ingredienserna mixades snabbt ihop till en soppa, lite nyfiken som jag var testade jag att aktivera “turboreglaget”. Det blev inte speciellt bra kan jag säga! Det flög morotssoppa över hela köket och jag var glad att jag bytt om till träningskläder för det hamnade supervarm soppa även på mig. Var det Vitamix-blenderns fel? Inte alls, jag hade lite för mycket soppa i behållaren och när jag slog på “turbon” fick det inte plats helt enkelt. Under alla test jag hann göra fanns det inget behov alls av turbon, och det kändes verkligen som att Vitamix TNC 5200 hade stark kapacitet om det skulle behövas.

Det jobbiga (om du frågar mig) med blenders är själva diskningen efteråt, med Vitamix var det inga problem. Lite diskmedel och vatten i behållaren, sen var det bara att köra igång den några sekunder för att det skulle bli rent. Smidigt!

Vad tycker jag då om Vitamix TNC 5200? Jag är imponerad över hur stark den är. Det går att mixa allting utan problem i den och motorn är verkligen urstark. Priset är rätt högt, men jag tycker ändå inte att den är dyr om man tänker in hur länge den minst håller (7 års garanti). Kommer jag att köpa en? Troligen inte i dagsläget, men i samband med att vi gör om köket kommer det stå på min önskelista och tills dess får jag fortsätta drömma.

Vad har du för blender hemma och är du nöjd med den?