Whisky utan ålderangivelse

Martin Markvardsen från Edrington

Häromdagen träffade jag whiskygurun Martin Markvardsen från Edrington (i deras portfölj finns bland annat Highland Park och Macallan), vi provade några nya whiskysorter och snackade om icke åldersangiven whisky.

Jag vet inte hur bra koll du har på whisky, men traditionellt sätt brukar destillerierna sätta åldersbeteckning på sina flaskor, till exempel 12, 18 eller 30 år. Den nya trenden är att helt hoppa över det, motiveringen är att smaken inte sitter i åldern, utan just i smaken. Det måste dock lyftas fram att whisky måste lagras minst 3 år även fortsättningsvis för att ens få kallas för whisky.

– Om du till exempel har en 10-åring, då är den yngsta whiskyn du kan använda 10 år, men vad händer om blendern hittar en riktigt bra 9-åring som passar in smakmässigt? Borde du inte kunna använda den då? frågar Martin Markvardsen retoriskt.

Jag håller med honom om det, det viktigaste är ändå smaken. Ska jag se lite kritiskt på det så är det ett sätt för många destillilerier att få upp produktionen och sälja ännu mer whisky. Visst kan det bli så och att kvaliteten blir lidande, men då får ju vi som gillar whisky ge fan i att köpa den, eller vad tycker du? Och sen är det ju så att även om man haft kvar åldersangivelsen hade destillerierna kunnat fuska.

Macallan Amber, Sienna och Ruby

Först ut i Macallans icke åldersangivna whisky är Macallan Amber (finns i Systembolagets ordinarie sortiment), Sienna och Ruby. Amber är den ”enklaste” av sorterna, med mycket sötma och vaniljtoner. Sienna är en helt annan whisky, ordentlig smakexplosion, med lite apelsintoner som kommer fram tydligast. Avslutande Ruby var ännu mer komplex, lite peppar och mer frukttoner. Vilken gillade jag bäst? Macallan Sienna.

Highland Park Freya
Du kanske undrar över flaskan som sitter i träsläden? Det är kommande Highland Park Freya, tredje whiskyn i destilleriets Valhalla-serie. Highland Park försöker få whiskyns smak att kopplas ihop med asagudarna, Thor var till exempel en väldigt kraftfull whisky, Loki skulle vara lite lurig (hur nu en whisky är lurig…) och nya Freya ska vara lite mer elegant och söt. Whiskyn är på 51,2 procent och när jag provar nästa gång ska jag nog ha några stänk vatten i också, bortsett från det så är det en kraftfull whisky, med lite sötma, fruktighet och röktoner. Enligt Martin Markvardsen är flaskan vi provade den enda som finns i Sverige för tillfället och den kommer släppas i bara några hundra flaskor.

Vad har du för favoritwhisky?

Ett svar på ”Whisky utan ålderangivelse”

Kommentarer inaktiverade.